top of page

Seizoen 2019: een overzicht

van Splunteren en Grouwels schrijven geschiedenis

Wat een seizoen! Afgelopen winter werd de snelste monomerkencup van de Lage Landen officieel omgedoopt in Porsche Carrera Cup Benelux, en het eerste seizoen onder die wimpel mag op meer dan één vlak uitzonderlijk worden genoemd. De extra erkenning van Porsche AG voor het in 2013 opgerichte kampioenschap was uiteraard één van de grote veranderingen van afgelopen seizoen. Maar dat was niet alles! Voor de eerste keer maakte het Benelux-kampioenschap drie keer deel uit van een DTM-weekend. En omdat ook de andere meetings niet aan uitstraling misten (met onder andere de FIA WEC in Spa en de finale van de Blancpain GT Series in Barcelona) mocht men zeker en vast van een vijfsterrenkalender spreken.

Op sportief vlak wist de Porsche Carrera Cup Benelux zijn rol van springplank voor jonge talenten te bevestigen. Ayhancan Güven, in 2018 kampioen van wat toen nog de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux heette, werd vice-kampioen in de Porsche Mobil 1 Supercup, de titelstrijd die in het voorprogramma van de Formule 1 wordt uitgevochten. De jonge Turk toont de weg in de door Porsche uitgebouwde piramide, en er zijn heel wat rijders die in zijn voetsporen willen treden.

van Splunteren met brio

Twee jonge rijders hebben dit seizoen hun stempel op het kampioenschap gedrukt en ere wie ere toekomt: we beginnen met de kampioen van 2019, Max van Splunteren. Voor de 23-jarige Nederlander was het heel belangrijk dat hij deze monomerkencup op zijn naam wist te schrijven, met een wagen van een merk dat heel veel betekent voor zijn familie. Want moeten we er nog aan herinneren dat Paul van Splunteren, vader van Max, de senior vice-president is van de Nederlandse Porsche invoerder ?

Na een leerjaar in 2018, afgesloten met een derde plaats, zette Max dit jaar duidelijk een stap voorwaarts. De statistieken van de rijder van Team GP Elite zijn onweerlegbaar: na een opgave tijdens de allereerste race in Spa – het gevolg van een aanrijding – wist hij in de resterende elf races zeven keer naar de zege te rijden en vier keer als tweede te finishen. Beter kan moeilijk!

Ook een andere – heel! – jonge rijder baarde opzien. De amper 16-jarige Loek Hartog maakte dit jaar zijn debuut in de Porsche Carrera Cup Benelux. Als laureaat van het door de promotoren van de Benelux Cup georganiseerde Junior Recruitment Programme wist de Nederlander ruimschoots te bewijzen dat hij het in hem gestelde vertrouwen verdiende. Met brio stapte hij over van een kleine en 150 pk sterke toerwagen naar een Porsche 911 GT3 Cup die drie keer krachtiger is. De vertegenwoordiger van Bas Koeten Racing wist twee zeges te veroveren en was de laatste tegenstander van Max van Splunteren in de titelstrijd. En hoewel een opgave in Barcelona (wegens een doorboorde radiator) hem de titel van vice-kampioen kostte, mag Hartog zeker en vast de revelatie van dit seizoen genoemd worden!

De referenties van het peloton

Deze twee rijders die de ambitie koesteren om de piramide van Porsche Motorsport te beklimmen hebben het al opgenomen tegen rivalen met een stevig palmares. Tegen Dylan Derdaele bijvoorbeeld. Op zijn 27ste geldt de kampioen van 2016 – tevens viervoudig winnaar van de 24 Uur van Zolder, telkens met een Porsche – als de referentie in het peloton. De kopman van Belgium Racing was de eerste leider van het kampioenschap, wist twee keer te winnen en griste uiteindelijk met één punt de zilveren medaille uit de handen van Loek Hartog.

Ook de vierde plaats ging naar een voormalig kampioen. Xavier Maassen (DVB Racing), kampioen in 2017 en tweede in 2018 beleefde een lastig seizoen. We moeten al ver teruggaan om een seizoen te vinden waarin hij geen enkele race wist te winnen. Het moge duidelijk zijn dat de 39-jarige Nederlander volgend jaar op revanche zal azen.

Naast de prestaties van deze vier tenoren onthouden we ook de verrassende overwinning van de jonge Nederlander Kay van Berlo (Bas Koeten Racing) in Zandvoort, maar ook de regelmaat van Jesse Van Kuijk (Team GP Elite), waardoor die net voor zijn jonge teamgenoot Lucas Groeneveld als vijfde in de eindstand wist aan te tikken.

Klasse B: Grouwels in extremis

In Klasse B noteerden we een intens titelduel tussen de Nederlander Roger Grouwels (RaceArt) en de Belg Nicolas Saelens (Belgium Racing). Ze trokken zo goed als ex-aequo richting de seizoensfinale in Barcelona en waren niet van plan om elkaar ook maar iets toe te geven. Jammer genoeg zorgde een contact tussen beide rijders in de eerste race voor de beslissing in het kampioenschap. Saelens moest de strijd staken en Roger Grouwels, vaste waarde in het Benelux-kampioenschap, stak na zeven overwinningen op twaalf races een verdiende titel op zak.

Nicolas Saelens, twee keer winnaar, stond op het tweede podiumtrapje, voor Bas Barenburg (RaceArt) en Ziad Geris (Team GP Elite). Deze laatste wist drie keer te winnen, maar kon zich jammer genoeg niet voor alle meetings vrijmaken. Afspraak in 2020 voor de revanche!